Fira Fetaostens Dag
Fetaostpiroger av Nina och David Oberländer

Piroger med kalkon och fetaoströra

  • INGREDIENSER för 12 pers:
  • ca 400-500 g kalkonbröstfile
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk Fontana olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 röd chili
  • 225 g spenat
  • 150 g Fontana grekisk yoghurt
  • 1 pkt Fontana Feta Original
  • 50 g Fontana soltorkade tomater
  • 15 st Fontana kalamataoliver
  • 0,5 tsk havssalt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 msk Fontana olivolja
  • 1 tsk salt
  • 12 dl dinkelmjöl, siktat
  • 1 ägg till pensling

Salta och peppra kalkonen och stek tills den får färg runt om. För över filéerna till en ugnsplåt, sätt i en ugnstermometer i mitten. Ställ in i ugnen (175°C). När innertemperaturen är 74°C, efter ca 15-20 min, ta ut plåten och låt kalkonen svalna.

Degen: Lös upp jästen i ljummet vatten. Häll i olivolja, salt och större delen av mjölet. Knåda samman. Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Fyllningen: Fräs finhackad lök och pressad vitlök. Pressa vattnet ur spenaten och lägg i stekpannan. Låt svalna. Blanda grekisk yoghurt och mosad fetaost i en skål. Grovhacka soltorkade tomater och oliver, och rör ned i skålen. Tillsätt spenat- och lökblandningen. Krydda med havssalt, chili och citronsaft.

Knåda degen några minuter, använd resten av mjölet. Dela i 12 delar och kavla ut till runda plattor. Skiva kalkonen tunt. Lägg på fyllning (2 skivor kalkon och ca 2 msk fyllning) på ena halvan med ett par centimeters marginal i kanten. Vik ihop och tryck ihop kanten med gaffel.

Lägg upp pirogerna på bakpappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg. In i ugnen, ca 15-20 minuter i 200°C, tills pirogerna fått en härligt gyllenbrun färg.

Servera med en klick fetaostkräm och grönsallad.

Om författaren:
Ninasmat

Nina & David Oberländer

www.ninasmat.se

2005 startade Nina och David ninasmat.se.
–Vårt stora intresse är matlagning, hälsa och träning. Vi gillar att experimentera med kryddor och råvaror. På vår hemsida läser man om allt sådant, och också om matnyheter och tester.